Ako analyzujete NFT pomocou nástrojov a určujete ich budúcnosť?

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia sa technológia blockchain netýka len kryptomien, ale mnohých ďalších možností; NFT je jednou z nich. Tento rastúci sektor sa rýchlo stáva jedným z najväčších trhov v odvetví blockchain. Keďže trh s NFT neustále rastie, potreba nástrojov NFT sa zvyšuje, pretože čoraz viac investorov sa snaží nájsť ďalšie najlepšie nekryptoaktíva.


Hoci sa výhody NFT stali zjavnými v priebehu posledných 2 rokov, mnohí tento trh považujú za bublinu a investovanie do jeho priestoru môže byť pre nováčikov zastrašujúce. Rovnako ako skutočnosť, že sa vždy nájdu podvodníci so zlými úmyslami (rovnako ako v každom inom sektore). Netreba dodávať, že pri obchodovaní s NFT je veľmi dôležité mať správne nástroje na prijímanie investičných rozhodnutí. V dôsledku toho začnime skúmať nástroje na analýzu NFT.

Bez ohľadu na to, či ste v oblasti NFT nováčikom, alebo už máte na trhu svoju zbierku, nástroje na analýzu NFT vám pomôžu posúdiť dostupnosť a vzácnosť konkrétnych aktív a poskytnú vám podrobnosti, ktorými sa budete riadiť pri svojej investičnej stratégii. Práve tým začneme v tomto článku.


Čo je NFT?

NFT (Non-Fungible Token) znamená nezameniteľný token. Sú to digitálne aktíva alebo sa opisujú ako typ digitálneho certifikátu, ktorý predstavuje širokú škálu nehmotných a hmotných objektov. Patrí sem digitálne umenie, hudba, obrazy, virtuálne nehnuteľnosti, pohľadnice, videá a ďalšie. Nemožno ich reprodukovať ani prirovnať k žiadnemu aktívu, ktoré sa im podobá, a to z toho dôvodu, že všetky aktíva typu non-interchangeable token sú jedinečné samy o sebe.

Práve jedinečnosť NFT vytvára ich vzácnosť, a teda zvyšuje ich hodnotu. Keď si kúpite NFT, prechádza na vás vlastníctvo, hoci tvorca dostáva tantiémy vždy, keď sa jeho dielo predá. Na rozdiel od bežných kryptomien, ako sú Bitcoin a Ethereum, ktoré sú zameniteľné a zachovávajú si svoju štandardnú hodnotu aj po výmene, NFT sa nedajú priamo vymeniť za iné. Ich vlastníctvo sa dá ľahko overiť, čím sa navždy eliminuje potreba overovania treťou stranou.

Skôr než sa pustíme do nástrojov na analýzu NFT, pozrime sa v krátkosti na históriu NFT.


Stručná história NFT

Pôvod NFT môžeme vystopovať až k farebným minciam, ktoré boli vydané na blockchaine Bitcoinu v rokoch 2012-2013. Tieto farebné mince predstavovali skutočné aktíva - umenie alebo nehnuteľnosti - a používali sa na preukázanie vlastníctva týchto aktív. V roku 2017 vydali Crypto Punks dvaja ľudia menom John Watkinson a Matt Hall na blockchaine Ethereum amerického štúdia Larva Lab. Tým to neskončilo, v tom istom roku ďalší menovaný projekt prilákal investíciu vo výške 12,5 milióna dolárov.

Po týchto udalostiach došlo v roku 2021 k náhlemu rastu NFT, keďže o digitálne umenie a výhody s ním spojené sa zaujímalo čoraz viac ľudí. Najdrahším NFT je projekt Beeple "Everydays: The First 5 000 Days", ktorá sa 11. marca 2021 predala na aukcii za viac ako 69 miliónov dolárov.

Trend NFT otvoril tvorcom nové možnosti, vďaka ktorým môžu svoje umenie predávať po celom svete a ešte zaň dostávať honoráre. Dobrým príkladom je berlínska galéria Net Art Gallery, kde kupujúci mohli prejaviť svoje uznanie podporou umelca a galérie. Naratív NFT umožňuje ľuďom vytvoriť trh takmer s čímkoľvek, čo má vysledovateľné dôkazy a história ich vlastníctva je overená.


Kľúčové vlastnosti NFT:

Digitálne aktívum: Predstavujú ho digitálne zberateľské predmety, ako sú obrazy, umelecké diela, hudba, nehnuteľnosti, hry atď. s pravým certifikátom podporeným technológiou blockchain na preukázanie vlastníctva.

Jedinečnosť: Nemožno ho sfalšovať.

Výmena: Môžete ho za poplatok predať iným osobám, pričom ako platidlo môžete použiť kryptomeny.


Najlepšie nástroje na analýzu NFT, na ktoré si treba dať pozor

Podľa správy analytickej spoločnosti DappRader zaznamenal trh NFT v treťom štvrťroku 2021 objem obchodov vo výške 10,7 miliardy USD, čo predstavuje 704 % nárast oproti predchádzajúcemu štvrťroku, a sieť Ethereum sa na objeme obchodov s NFT podieľala viac ako 77 %. Vďaka nástrojom na analýzu NFT môžu teraz investori rozpoznať jedinečné aktíva.

Vzhľadom na množstvo dnes dostupných nástrojov NFT ich môžete pred prijatím investičného rozhodnutia vyhodnotiť a preskúmať. Pomocou vhodných nástrojov môžete nájsť dobré NFT projekty, ktoré budú mať v blízkej budúcnosti hodnotu bohatstva.

Bez určenia poradia sme zostavili niekoľko nástrojov NFT, ktoré vám pomôžu pri hľadaní nových projektov NFT, do ktorých môžete investovať. Zohrávajú dôležitú úlohu pri náležitej starostlivosti, pretože nesprávne údaje vás môžu dostať do podvodného projektu. Pomôžu vám tiež identifikovať vzácnosť NFT, zdroje správ a miesta obchodovania.


Icy.tools

Analytický nástroj icy tools je takmer ako Nansen. Platforma je primárne určená pre NFT a môžete si buď kúpiť týždenný preukaz, alebo si kúpiť NFT ICY Founders Club (ktorý dáva majiteľom doživotný prístup a môže byť predaný na OpenSea). Bezplatní používatelia môžu vidieť to, čo robia, ale ak chcete využívať všetky funkcie, musíte si ich predplatiť alebo vlastniť NFT Founders Club.

Klub zakladateľov ICY NFT má zbierku 1 700 členských kariet, z ktorých 1 649 pre kupujúcich skorého prístupu im poskytuje doživotný prístup a 51 je vyhradených pre propagačné akcie a darčeky v budúcnosti. Jeho server Discord je cenným zdrojom informácií pre ľudí používajúcich icytools a tí, ktorí majú token, budú mať prístup ku kanálom Founders Clubu. Po pripojení k serveru s peňaženkou obsahujúcou členskú kartu sa prístup udelí automaticky. Ďalším dôležitým detailom je, že server využíva Collab.land, pohodlný tokenizovaný systém správy komunity určený pre každého, kto môže vytvárať nástroje na správu svojej komunity.


Rarity tools

Rarity Tools je známy nástroj NFT pre tvorcov. Platforma Rarity.tools využíva jedinečnú a zjednodušenú metódu hodnotenia jednotlivých NFT, ktorá umožňuje ľahko určiť, ako vzácny je konkrétny NFT.

Na získanie celkovej zriedkavosti NFT sa skóre zriedkavosti sčítajú a určia, ktorá NFT bude mať najvyššie hodnotenie. Nadšenci NFT môžu na platforme ľahko porovnať relatívnu hodnotu rôznych NFT, čo uľahčuje výmenu a obchodovanie s NFT. Medzi najlepšie projekty NFT pre nástroje rarity patria Mars Wars, CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club, Hashmasks atď.

Okrem toho sa Rarity.tools dá použiť na ukladanie NFT objektov z rovnakej kolekcie, sledovanie nových aktualizácií a pridávanie nových funkcií do platformy. Platforma má tiež funkciu, ktorá umožňuje triediť podľa kategórií funkcií, čím poskytuje nový pohľad na veci. Ďalšie jedinečné funkcie, ako napríklad estetika a kvalitatívne zmesi, môžu pomôcť urobiť NFT ešte hodnotnejšou. V každom prípade neinvestujte do NFT len kvôli jedinečným funkciám.


OpenSea



OpenSea je najväčšie a najznámejšie trhovisko NFT, ktoré založili Alex Atallah a Devin Finzer. Slúži na nákup, predaj a obchodovanie s NFT, digitálnymi aktívami, virtuálnymi zberateľskými predmetmi atď. Platforma presahuje rámec zberateľských predmetov a stáva sa trhom pre digitálne aktíva, ako sú herné predmety, hudba, názvy domén a ďalšie.

OpenSea má ľahko použiteľné rozhranie, ktoré nováčikom uľahčuje orientáciu v platforme, vytváranie NFT a obchodovanie. Keďže ide o najväčšiu platformu, bolo na nej uvedených mnoho podvodných NFT a platforma dúfa, že tento problém vyrieši nedávno zavedenými opatreniami. Hoci tieto opatrenia môžu pomôcť obmedziť podvodné nákupy NFT, obete podvodných produktov stále nebudú môcť získať späť svoje aktíva, pretože trhovisko je decentralizované. Pred investíciou do akejkoľvek platformy NFT si preto nezabudnite vykonať náležitú kontrolu.

Opensea je dostupná na mobilných zariadeniach pre jednoduchý prístup a poskytuje aj užitočný obsah vrátane tipov, ako sa vyhnúť podvodom a zostať v bezpečí v decentralizovanej sieti.


Nansen

Nansen je skvelý analytický nástroj, ktorý sa používa na analýzu miliárd dátových bodov reťazca, značiek peňaženiek a objektov súvisiacich s kryptomenami, aby poskytol všetky informácie, ktoré by mohol každý investor do kryptomien/NFT chcieť. Platforma má sekciu venovanú NFT, ktorá sa používa na porovnávanie aktivity, portfólia a stratégií.

Nansen používajú seriózni obchodníci s NFT a ponúka najkomplexnejšiu analýzu trhu s NFT zameranú na jednotlivé peňaženky s jedinečným pochopením pohybov na trhu s NFT. Začínajúci zberatelia NFT budú považovať objem údajov za ohromujúci, ale skúsení zberatelia/obchodníci s NFT nájdu zaujímavé množstvo užitočných informácií na dosah ruky.


CryptoSlam

Platforma CryptoSlam je ďalším analytickým nástrojom, ktorý pomáha obchodníkom pri rozhodovaní o tom, do ktorej kolekcie by mali investovať. Zobrazením pozoruhodných údajov o predaji NFT vrátane objemu predaja, počtu transakcií, vlastníkov a nadchádzajúcich obnovení NFT môžu používatelia prijímať najvhodnejšie investičné rozhodnutia. Jednou z najvýznamnejších funkcií platformy je denná kolekcia NFT, ktorá sa sleduje podľa objemu. Najpredávanejšie kolekcie je možné zobraziť v rôznych časových rámcoch: 24 hodín, 7 dní, 30 dní alebo celý čas.

Platforma zjednodušuje prácu obchodníkov tým, že poskytuje jediný pohľad na všetky najpredávanejšie NFT za každý deň a denne sa mení podľa toho, ako sa spracúvajú údaje z OpenSea a desiatok ďalších platforiem na obchodovanie s NFT. Štúdium údajov o predaji je pre obchodníkov dôležité, najmä ak majú v úmysle určiť, či nakupujú na vrchole alebo na poklese, alebo či sa kolekcia nachádzala v klesajúcom alebo rastúcom trende.


Všeobecné otázky, ktoré si treba položiť pred investovaním do NFT

Hoci pri investovaní do projektu NFT je potrebné zvážiť viacero faktorov, tieto otázky môžu byť skvelým spôsobom, ako pomôcť určiť spoľahlivosť projektu.

Koľko zberateľských objektov NFT je k dispozícii?

Na akom trhu je NFT kótovaná?

Majú účet na Twitteri, Discorde, YouTube alebo iných platformách NFT, kde nadšenci trávia svoj čas?

Má tvorca alebo umelec komunitu, je silná a kde ich možno nájsť?


Záver

Hlavným dôvodom používania nástrojov na analýzu NFT je pomôcť obmedziť množstvo podvodov na hlavných obchodných platformách. Investovanie do NFT môže byť časovo náročné, trochu riskantné a takmer nemožné, pokiaľ nestrávite hodiny na platformách sociálnych médií a obchodných platformách NFT pri pohľade na milión dostupných NFT.

Pomocou analytických nástrojov však možno vykonať presný prieskum, čím sa ušetrí čas, úsilie a peniaze. Aj v závislosti od toho, čo od NFT chcete, vám analytické nástroje môžu pomôcť vybrať si z rôznych možností, prehlušiť všetok hluk a rozruch väčšiny projektov na platformách sociálnych médií a poskytnúť len fakty a čísla, ktoré vám pomôžu orientovať sa a prijímať investičné rozhodnutia.

Použili ste niektorý z týchto nástrojov? Alebo niektorý z ďalších? Napíšte do komentárov.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

KÚPIŤ NFT